Nicolas Pettiaux


Land
Belgium
Beschrijving

Nicolas Pettiaux is de initiatiefnemer en coördinator van de EduCode-conferentie.

Sinds 2011 is Nicolas Pettiaux universitair docent aan de École supérieure d'informatique. Hij is ook een wetenschappelijke medewerker van het LISA-laboratorium van de École polytechnique van de Université libre de Bruxelles.

Sinds 2000 is hij een promotor van vrije software, open standaarden en open toegang in België. Hij was lid van de raad van bestuur van APRIL en AFUL. Naar het voorbeeld van een soortgelijke campagne die in Frankrijk werd gestart, lanceerde hij de website Candidats.be om gratis software te promoten bij kandidaten in regionale (2009), vervolgens federale (2010) en uiteindelijk gemeentelijke verkiezingen (2012). Hij breidde deze vorige campagne uit naar open data en gratis internet gerelateerde onderwerpen, waardoor de site LePacte.be ontstond die binnenkort zal worden overgenomen door lepacte.org. Deze twee initiatieven zijn ondertekend door talloze politici, waaronder verschillende ministers en partijpresidenten. Voor het einde van 2018 zal een beoordeling worden uitgevoerd en gepubliceerd.

Nicolas Pettiaux is de initiatiefnemer en vaak de organisator van gratis software-activiteiten in Brussel, waaronder de Free Software World Meeting in 2013.

Hij is geïnteresseerd in nieuwe vormen van samenwerking en productie van alle soorten inhoud die zijn ingeschakeld door de digitale en internet. Hij voerde campagne tegen softwarepatenten, voor de goedkeuring van open standaarden en gratis software door openbare instellingen, voor de acceptatie van gratis software door bibliotheken en scholen, of voor academische productie in open access.

Nicolas gebruikt bijna uitsluitend gratis software en, net als Richard Stallman, vindt hij dat scholen over de hele wereld hetzelfde moeten doen

Nicolas is een van de officiële vertegenwoordigers van [Creative Commons] (http://creativecommons.org) in België. Hij is met name van mening dat de standaardlicentie voor al het werk van leerlingen, studenten en docenten de licentie [CC-BY] (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/fr/) moet zijn en dat alle openbaar gefinancierde werken moeten in licentie worden gegeven [CC-BY-SA] (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/en/).


Terug naar de homepage